Marts haven med sol, frost, sne og is

Jeg fortæller om marts haven, kreative hegn, forspiring, nostalgiske glansbilleder og stormskader i Garden of York.

Marts haven har allerede oplevet meget forskelligt vejr – lige fra dejlige solskinsforårsfornemmelser til hård frost, sne og is, afløst af rusk og regn. Jeg var lige begyndt at luge lidt i haven i solskinnet, men det stoppede hurtigt – indtil videre i hvert fald.

Selvom jeg snart ikke kan vente med at gå i gang derude.
Men, vi skal huske på, at naturens forår først starter til jævndøgn, den 20. marts og ikke 1. marts, som medierne altid proklamerer.


Forår sat på hold

Jeg har taget et par billeder af forårsblomster, der lige som mig selv, blev sat på hold.

vintergækker i frost

Slatne vintergækker og anemoner en frostklar morgen

Heldigvis kan de klare det og rejser sig så snart det bliver varmere.

anemoner
krokus i sne

Krokus og purløg i sne

purløg i sne

Forspiring

Jeg er kommet til at købe gevaldig mange forskellige frø i år. Det er jo noget billigere, at dyrke dem selv, end at købe de færdige planter. Desuden synes jeg det er sjovt at se dem spire fra den bare jord og udvikle sig 😉😉

Selvfølgelig kunne jeg ikke vente med at forspire. Tomaterne skal jo i gang tidligt, men jeg tror jeg var lidt for tidligt ude med mine Cosmeafrø.

Cosmea (stolte kavaler) er nogle af mine favoritsommerblomster, og de skulle bare i gang 😏
Nu er de første allerede ret lange … men det skal nok gå.

Denne gang er jeg også mere systematisk med mine frø. Jeg skriver dato på hvornår jeg sår, hvornår de spirer og hvornår de bliver priklet. Det kan jeg forhåbentlig lære lidt af 😄

cosmea

Varmebænk

I år har jeg investeret i en varmebænk. Det vil sige, jeg har købt en varmemåtte og så bygger Brian en kasse den kan lægges i. Jeg fik inspirationen fra bogen: Økologisk drivhus af Jens Juhl og Sølva Falgren.

Det er godt med sådan en handyman 😘
Kassen skal stå i drivhuset om et par uger og så håber jeg at det går bedre med mine frøplanter i år. Jeg er mega spændt på resultatet og håber på mange sunde planter til haven.


Glansbilleder – Nostalgiske barndomsfantasier

glaskunst til haven

Denne yndige glaskvinde er noget af det første jeg får øje på, når jeg kigger ud i haven ad vores bagdør. Der står jeg hver morgen og laver øvelser og så hilser hun smilende på mig.

Hun minder mig og min barndom, hvor en af mine favoritlege var at lege med glansbilleder. Ofte sammen med min søster.

Ja, det er sikkert mange, der ikke ved hvad glansbilleder er. Det er smukke udklippede fantasifigurer. Nogle gange med glimmer på (de var ekstra meget værd 😀). Jeg var mest interesseret i alfer, som lever i blomster og planter.

alfer glansbillede

Måske er det helt derfra min forkærlighed for alfer stammer fra.
Faktisk har jeg skrevet en novelle om alfer i min novellesamling ”Dronningens have”.

Fundet “glans” i gemmerne

blomsterpiger , glansbilleder
Jeg har lige kigget i mine gemmer og, utrolig nok, fundet min lille samling af glansbilleder. Fantastisk at jeg har gemt dem i så mange år. En enkelt er endda repareret med tape – jeg har virkelig skattet dem ❤ Jeg er overbevist om, at glaskunstneren også har haft den gule blomsterpige som barn.

Jeg bliver helt vildt glad over alfernes selskab her på mit skrivebord 😃❤ og tænker straks, om ikke jeg kan ”lave” et eller andet med dem 🤔 Nu har jeg scannet nogle af dem ind, så du kan se, hvad jeg skriver om.
Alferne er hjertelig velkommen til at danse rundt i min have.


Stormskader

Denne vinter har budt på et par stormskader i haven, Garden of York.

Den første skete den dag vi kom hjem fra Thailand i midt januar. Døren til vores lille skur blev revet ud og lå på fliserne. Det er ikke så pænt at se på med åbningen til skuret, til gengæld er det meget nemmere hurtigt at hente noget derinde.
Døren har nemlig længe været vanskelig at lukke. I løbet af i år skal der dog en ny dør til.

Næste skade var den ene af vores blå krukker med buksbom foran hoveddøren.
En kraftig vind fra en uvant retning væltede den ene, og det kunne den ikke holde til. Indtil videre står den der endnu med skader, men skal selvfølgelig udskiftes.
Da krukkerne skal være ens, er jeg nødt til at købe to nye. De to blå krukker på hver side af døren er en del af vores fengshui energiflov til døren. Derfor er det vigtigt at finde to krukker i den samme blå farve.

Jeg tror jeg vil skrive om feng shui en anden gang. Jeg har faktisk en uddannelse fra det tyske Feng Shui Institut i Freiburg og har anvendt feng shui i huset og haven.

stormskade i garden of york
Den sidste skade er vores stakkels giraf . Den er væltet og har fået slået snuden af – men sådan en lang hals er også meget vindfølsom, selvom giraffen står lænet op ad et træ.

Inspiration til kreative hegn

Jeg har udvalgt nogle fotos fra forskellige anderledes hegn, som jeg har set rundt omkring. Der er tale om faste hegn i forskellige materialer. Enkelte er med beplantning. Måske planlægger du et nyt hegn og kunne tænke dig, at vælge et mere kreativt hegn i forhold til de gængse, man kan købe.

Hegn med glas

kreativt hegn, glashegn
Glasstenshegn
kreativt hegn, farvet glas rusten jern hegn
Rusten jernramme med farvet glas
kreativt hegn, hegn med glas træ og sten
Blanding af træhegn + sten, brudt af et lag af blå glasstykker

Hegn med stålramme

kreativt hegn, stålhegn med stålblomster
Ret spektakulær hegn med stålramme og småsten + stålblomster
kreativt hegn, jernnet hegn med muslinger
Stålhegn med muslinger – så er det bare at komme i gang med at samle dem på stranden.

Plantevæg

plantevæg med træramme, kreativt hegn
Plantevæg/hegn med rustik træramme
kreativt hegn, spektakulær plantehegn
Endnu et spektakulært hegn med planter. Det var vildt flot sammen med badesøen. Det kan jo laves lidt mindre 😉

Skiffersten- og træ- og bambushegn

kreativt hegn, skiferstenvæg
Super flot skiffervæg til at afgrænse et område i haven
kreativt hegn, træstakke hegn
Helt enkel træstak hegn – udover ,at det er flot er det også gavnligt for insekterne 😀
bambushegn
Gennemført japansk have med bambushegn

Hegn med kunst

hegn med kunst, kreativt hegn

Gamle murstensvæg / hegn

gamle murstens væg hegn

Et lavt murstenshegn til at afgrænse en gangsti


Jeg har en del flere hegnsforslag – men de må komme en anden gang.

Når jeg ser på alle fotos, så får jeg lyst til at lave nye hegn hele vejen rund om haven 😁

gamle murstens væg hegn

Nu håber jeg på et godt forår til os alle sammen og så glæder jeg mig til skiferien henover påsken.

God påske til dig💛💜

dejlige havehilsen Patricia

2 thoughts on “Marts haven med sol, frost, sne og is

 1. Kære Patricia
  1000 tak for dine dejlige tekster, info og ikke mindst billeder.
  Som altid en fornøjelse, og en fantastisk inspiration – selvom jeg kun har en altan…;-)
  At være en lille havealf hos dig må være lykken
  1000 mange tak for at få lov at “leve” i din have :-*
  Knus Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *