Sensommer er en dejlig tid. Denne gang vil jeg bl.a. fortælle om nye ”beboere” i Garden of York, Alunrod, Roser, Hosta og Enzian.
Ja, jeg stopper aldrig med at tilføre nye planter til vores have 😀 Inden året er omme, er det sikkert blevet til endnu flere, fordi jeg stadig mangler et par planter til mit nordbed langs husmuren.
Masser af sol
September vejret har været fantastisk solrigt i år og jeg har nydt at kunne sidde udenfor i de sommerlune solskinstimer og pusle i sensommer haven.
Overgangen til efteråret er normalt vanskeligt for mig. Tanken om ikke at kunne komme udenfor i haven og nusse omkring planterne i flere måneder er ikke rart. I et par uger fornemmer jeg en form for tomhed, en fornemmelse af tabt livsværdi. 😏
Men på et eller andet tidspunkt har krop og sjæl accepteret efterår/vintertilstanden og jeg genopdager hyggelige indendørssysler.
Alunrod
Jeg har købt to nye Alunrod.
De stod på min såkaldte ”indkøbsliste”, med stauder jeg kunne tænke mig 😁
Jeg troede indtil nu, at alunrod var en solplante. De viser sig dog, at de også kan stå i skygge og er mest glad for halvskygge.
Alunrod Paris, som jeg har flere steder i haven står mest i fuld sol, i forholdsvis tør jord og er meget nøjsom. Den passer fuldstændig sig selv og kræver ingen gødning.
Nu har jeg plantet Alunrod Lime Marmalade og alunrod hybrid Lime Marmalade i nordbedet langs husmuren.
Jorden er ret tør der og det kræver, at jeg vander regelmæssigt indtil de har fundet sig til rette i deres nye hjem. Jeg er spændt på at se deres blomster til næste sommer.
Jeg håber jeg kan præsentere det færdige skygge nordbed til oktober.
De nye rosentræer i blomst
Som jeg skrev i august, købte jeg to rosentræer på den gigantiske rosenplanteskole i Tyskland (se i forrige indlæg) til Garden of York.
Deres blomster har til fulde indløst forventningerne. Både hvad angår skønhed og duft.
Carmen Würth har fået superplaceringen i samme bed som den rosa og hvide rosenpragt, som jeg desværre stadigvæk ikke ved hvad hedder.
Gartenprinzessin Jolie er plantet i det totalt kiksede bed, som nu huser 4 roser. Jeg har lovet, at være ekstra opmærksom på dem.
Det står i birketræets rodnet radius og kræver derfor ekstra vand og næring.
Plantemarked
Vi var på plantemarkedet i Botanisk Have en smuk sensommer dag i september. Der har vi ikke været i flere år, bl.a. fordi det har været aflyst under Corona.
Jeg havde glædet mig til det, fordi det er sådanne steder man kan få fat i mere sjældne planter. Men det var lidt af en skuffelse.
Der var kun ganske få stande og dermed et hurtigt overstået besøg. En af de private plantesælgere, mente, at Corona havde en del af skylden, men også nye helt urimelige parkeringspåbud af Aarhus Kommune.
Jeg håber det med tiden bliver som før. Det ville virkelig være en skam, hvis plantemarkederne dør helt ud. 😞
Hosta
En af de planter jeg var ude efter, var et par nye hostaer, som ikke bliver så store.
De skulle fordeles på tre krukker, der står i skygge.
Den høje grå krukke har før huset en hosta, som dog døde efter adskillige år.
De andre to krukker var fra min mors have og stod stadig tomme og afventende.
Vi købte 5 forskellige, som du kan se til højre.
Det kan være vanskeligt at se forskel på hostablade, og huske dem man har derhjemme.
Da jeg plantede dem i krukkerne, fandt jeg såmænd ud af, at vi allerede havde en af dem (den havde endda ”ynglet”, så jeg kunne bare have taget en derfra 😕)
Tja, sådan kan det gå 😉
Nu vil jeg skrive hosta navnene ned, så er der da en chance for, at det ikke sker igen.
Enzian
Vi investerede også i en ny Enzian. Jeg har den almindelige et andet sted i haven. Enzian stammer fra bjergene og den minder mig altid om dem.
I mine yngre dage har jeg levet og arbejdet flere år forskellige steder i alperne, både sommer og vinter. De høje bjerge er gået mig i blodet og jeg skal helst besøge dem hvert år.
Enzian har en intens dybblå farve og denne nye (’Eugens Allerbester´) er en fyldt Enzian.
Denne Enzian er til surbund og sol.
Da vores surbundsbede ligger i skygge har jeg indtil videre sat den i en krukke, som pynter på havebordet.
Tips til sommerfugle buske
Plantemanden vi købte Enzian hos, var en sommerfuglebusk ekspert. Jeg fortalt ham, at vores 4 forskellige sommerfugle buske desværre blomstrede på samme tid. Jeg ville gerne, at sommerfuglene havde gavn af buskene over en længere periode.
Han gav os så det geniale tip, at vi bare kunne beskære sommerfuglebusken forskudt af hinanden til foråret. Dermed kan vi ”skyde” blomstringen. Dette tip er hermed givet videre 😁
Bregne
Jeg har også investeret i en ny lille bregne (Ramosum Hillman). Den stod der blandt hosta planterne og fristede 😀
Da vi stadig har masser af plads til skyggeplanter røg den med i cykelkurven.
Det er en sød lille bregne, der bliver mellem 21 – 50 cm
Sensommer stauder
Det gode vejr holder godt gang i en del sensommer stauder og sommerblomster. (Cosmea, Dahlia, Fuchsia, Solbrud, Echinacea, et par Lavendel, alunrod Paris, Asters, Morgenfrue, Appelsin tagetes og flere.) Selvfølgelig også en del roser.
Rosen, Lady Emma Hamilton, har f.eks. været ufattelig givende i dens anden blomstring. Den har næsten givet flere blomster end første gang. Dens smukke blomster dufter desuden dejligt.
Kære Patricia
1000 tak for de vidunderlige blomster og bier fotos 🙂
Et dejligt farvel til en dejlig sommer, og et spændt på-gensyn til foråret i Patricias Botaniske Edens have. Glæder mig allerede!
Tak for tippet med de spartanske Alun planter og den dybblå Ensian. Kunne måske være fint at plante i min lille skovhave hos Arne.
(PS Vores NZ tur er i fare pga kærestens tilfældige udredning for cancer her i 11. time. Du hører nærmere, om der bliver behov for plantevanding).
Knus Mi
Kære Marianne
Det lyder da hyggeligt med en lille skovhave. En eller anden dag må jeg altså se det sted 😀
Jeg håber da virkelig I kommer afsted ❤
Det var da dejligt at følge dig igen med din dejlige have….lille søster….
Mange efterårshilsner fra min have i Straelen til din i Aarhus….
Inga Maria
Dejligt at høre fra dig her 😀