Tid til havedrømme

For mange er januar en lang våd og kold affære. Januar egner sig dog fremragende til havedrømme.
Jeg tilbragte heldigvis de første uger i smukke eksotiske og solrige Thailand 😎. Vi var på en 3 ugers tur (4 forskellige steder), hvis hovedformål var at slappe af og give ny energi til krop og sjæl efter et langt hårdt år.

Jeg savner især det dejlige varme havvand – så er det ingen sag at være morgenbader 😉

Det sidste sted i Khao Lak, en eftermiddag, hvor vi lå i en hængekøje på stranden, besluttede vi, at vi i år måtte finde en plads til hængekøjen i haven. Vi har haft den hængende for nogle år siden, men så fældede vi hængekøjetræet og har ikke fundet det rigtige sted sidenhen. Men der, på stranden fik vi en ide, som nu skal være et af projekterne til i år.

Januar have

I går, den 27.1 så jeg den første erantis i haven – det er sent. Det gælder også for vintergækkerne. De misser kun lige akkurat over jorden for at fortælle, at de er på vej.

 “Vi kommer, bare lidt senere i år – don`t worry”.

Men, helt ærligt, hvem kan også bebrejde dem, at de ikke har lyst til at komme op i sådan et sjasket vådt og uvenligt vejr. Nu er der frost og det holder dem også tilbage.

Måske er det også bare min længsel efter nyt liv i den grå vinterhave, der gør, at det føles sent – især fordi jeg kom hjem fra de smukke eksotiske blomster i Thailand.

Kigger jeg ud ad vinduet fra mit skrivebord kan jeg dog se blomstrende primula. Jeg har før skrevet om mine flittige primula, hvor nogle er i blomst hele året rundt. Jeg var lige en tur udenfor og kunne se, at der er flere farver på vej.
De første julerose/helleborus blomstrer også og jeg er spændt på, om dem jeg tog med fra min mors have, allerede vil blomstre i år.

Inspirationer til kreative belægninger

Da vi befinder os i havedrømme månederne vil jeg vise nogle af de mange forskellige smukke belægninger jeg har set rundt omkring. Bl.a. kombinationer af fliser og andre materialer. Det er fotos fra vores og andre haver og forskellige havemesser i udlandet.  

Vi skal selv i gang med at omlægge vores ene terrasse, lavet af runde træfliser. Vi fik dem skåret for tynde, så nu er der for mange, der er gået i forrådnelse. Måske bliver det en af nedenstående ideer.

Belægninger med fliser/grus med glas

Flise gang med midte af glasflasker
Flise terrasse med kig i dybet
Grusgang med kant af glasflasker

Stenmel med trælister

Stenmel med trælister
Stenmel med trælister og græs

Fingrus med trælister

Fingrus med to forskellige mønstre af trælister

Nektarinkerner

Nektarinkerner som belægning er et ret nyt produkt. Vi så det i en af haverne på Floriade 2022.

Det er et forhenværende affaldsprodukt fra nektarinproduktionen, som nu kan bruges som belægning i ens have, eller også som dække i bede ligesom diverse flis produkter.

Muslingeskaller og sedumplanter

Fliser med muslingeskaller i stedet for sand
Gitter med sedumplanter underneden

Træ

Træfliser i Garden of York – smukt, men holder ikke i så mange år
Buet trægang, set i en smuk have i Ribe

Fliser med planter

Lyngplanter, der slynger sig smukt rundt på en bastant flisebelagt terrasse
En terrasse af fliserester med tørketålende planter

Eksotiske planter

Lad min slutte af med et udvalg af smukke eksotiske planter, der har krydset min vej på mine rejser til Thailand. Dem kan jeg nemt havedrømme om at få i vores have. På den anden side er det også dejligt, at man kan se helt andre planter, når man rejser til udlandet.

Med disse ord fra en flot hotelhave i Thailand slutter mine januar havedrømme

Drøm videre til næste gang
Patricia

4 thoughts on “Tid til havedrømme

 1. Kære Tischa
  Det er altid en glæde at læse om dine haveinspirationer..Nu ved jeg hvordan frangipaniplanten ser ud…lugten kender jeg som aromaolie..
  Hilsen Inga Maria

 2. Kære Patricia
  Tak for et pust af sommer og skønhed :-* Jeg føler mig nemt i Paradis, blot ved at se dine drømme.
  Tænk at du allerede kan drømme om nye blomster ideer i denne våde og blæsende måned (januar 2023)
  Og tak for ideer til belægninger. Har netop opdaget, at mine koloni-drømme er knust (det må blive i næste liv ;-), men sikke en inspiration til spændende belægninger. Især kunne jeg lide træliste/grus belægningen og vindues-drivhus-i dybet (gad vide, hvordan de vander planterne??)
  Tak for at få mig til at drømme om forår og sommer og smukke blomster

  1. Det glæder mig, at jeg har fået dig til at drømme 😀 Men en skam, at du må opgive kolonihavedrømmen. Så må du komme lidt oftere og besøge min have 😁

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *