Garden of York i juni`s blomsterflor

Så blev det alligevel juni i Garden of York, inden jeg kom i gang med det næste indlæg på min haveblog. Vinterens hårde oplevelser tynger stadig meget. Det er fortsat vanskeligt at tage sig sammen til noget udover de ting, der skal ordnes.

Sommer

Jeg er derfor temmelig bagud i haven i år og nu er det allerede blevet sommer. Hvilket jo er dejligt 😀 – men jeg føler virkelig, at jeg halter bagefter de hastigt groende planter – især dem, som ikke er velkommen i haven.

Haven er derfor ikke helt så smuk, som den plejer at være på dette tidspunkt, men det bliver den efterhånden.

Der er nu alligevel mange smukke hjørner 😀

Nu skal der simpelthen være tid til at skrive om haven igen på min haveblog og samtidig fokusere på havens helbredende kræfter.

Vores have kan bare noget med alle de mange dejlige planter, fugle, kunst og insekter, der summer omkring.

Nu skal der simpelthen være tid til at skrive om haven igen på min haveblog og samtidig fokusere på havens helbredende kræfter. Den kan bare noget med alle de mange dejlige planter, fugle, kunst og insekter, der summer omkring.

egern garden of york

En gang imellem dukker egernet op og måske er vi heldige og får øje på pindsvin igen.


Tidlige Roser

duftende roser, garden of york
Et udpluk af vores mange roser
Forneden ser du de roser der er at se her nu.

Mine roser ser fantastisk gode ud i år. Den megen sol i maj måned har virkelig været godt for dem. Den gamle rose (MmeZöetmans) har f.eks. aldrig set så stærk og sund ud.
Den første rosenblomst (den hivde klatrerose til højre på billedet) åbnede sig allerede den 19. maj og et par dage efter var der to andre roser på samme østside, som hilste på. Roserne blomstrer flere uger før tid i år.

Skudt i vejret

Den megen regn i starten af juni har gjort, at de nu er skudt i vejret med raketfart i Garden of York (sammen med de mange andre planter i haven).
Nu kan jeg igen hente meget velduftende roser indenfor. De næste mange uger vil liljekonval duften, som vi har nydt indtil nu, dermed afløses af sødmefyldt rosenduft.
❤ I love it


Rhododendron

Vores rhododendron antal er jo blevet forøget med 4 + 1 store nye buske fra min mors have i Aabenraa. Jeg var meget spændt på at se dem i blomst. Havde jeg mon fået gravet de rigtige op? Jeg havde taget et par fotografier for to år siden, da de blomstrede i Aabenraa og valgte dem ud fra billederne.

Det gik godt ved 3 af planterne, Især Brasilia er meget smuk.
Men duft rododendronen, som var min absolutte favorit, fik jeg ikke med hjem. Den udsprang som en helt hvid rhododendron – uden duft 😉

rhodo brasilia garden of york
Rhododendron Brasilia

Da vi var i Aabenraa Kristi Himmelfartsdag, for at hente det sidste læs hjem til Århus, blomstrede duft rododendronen. Ikke kun en busk, men faktisk hele 3 buske rundt omkring det sted, hvor jeg havde hentet den hvide busk 😅

Bonus rhododendron

Tja, hvad gør man så? Nemlig, man tager den rigtige busk med (som dufter helt fantastisk lækker). Indtil videre står den kun i en pose og der bliver den, indtil den er afblomstret. Så skal den igennem den store ”Afskvalderkålisering” inden jeg graver den ned (ved heller ikke endnu, hvor den skal stå 🤔 egentlig har jeg ikke afsat mere plads til store rhododendron buske i Garden of York..)

duft azalea-schneegold
Duft azalea Schneegold
Brasilia
hvid rhododendron
lilla rhododendron garden of york

Foroven ser du den hvide rhododendron og en lilla med brogede blade.

Derudover fik vi en lilla, der blomstrede tidligere. Det viste sig, at den havde samme farve nuance og størrelse på blomster, som den mini rhododendron, som vi købte sidste år, der står foran den.
Nu virker det, som om det er en stor busk det hele 😀

Den kombination fik jeg desværre ikke taget et billede af i år.


Pæredilemma

Vores pæresøjletræ af sorten, Obelisk havde vildt mange blomster i år – men, men, de andre to pæretræer vi har blomstrer senere, og dermed blev den ikke bestøvet – øv øv. Måske vi er nødt til at købe et træ magen til, for ellers får vi måske aldrig pærer på det træ. 🙄


De første aprikoser på aprikostræet

aprikos

Vores abrikos træ, som vi købte for halvandet år siden, har fået sine første frugter i år.

Ude fra de 10 blomster den havde bliver det til 5 abrikoser.

Det er da meget godt gået.


Slemme myrer

Desværre er vores nektarintræ ved at dø. Den bugnede ellers af frugter, men har nu smidt de fleste og ser meget syg ud. Jeg tror det skyldes den myretue der har bosat sig i krukken.

myrer

Jeg har prøvet at bekæmpe den, men træet ser stadig meget skidt ud. Jeg tror sidste chance er, at tage den ud af krukken og plante den i en anden. Derved taber den nok de sidste frugter, men måske overlever den.
Jeg har nu ompottet træet – men det smider fortsat blade og frugter – så skaden har nok været for stor 😥


Tante Ingrid´s have bidrag

Vi fik en del havepynt, -møbler, -kunst m.m. fra min tante Ingrid i Mölln, Tyskland, da hun flyttede i lejlighed i januar i år. De fleste har nu fundet deres plads rundt omkring i Garden of York.

Vi har også fået et par haveting fra min mors have, men der er stadig flere genstande, som ikke er blevet fordelt.

Foreløbig ønsker vi derfor ingen nye krukker, havekunst eller havemøbler – og dog, vi mangler stadig et stål bord, der skal passe til de nye stål møbler fra min tante. Hendes bord var for stor til den terrasse de står på.

Havekunst slideshow

Så herunder er et lille slideshow over nogle af de nye havemiljøer, de har bidraget til.


Nøjsomme Krybeklokke

campanula

Denne søde krybeklokke (Campanula Portenschlagiana) kan gro på en sten – eller rettere sagt mellem fliserne. Som en del ukrudt har specialiseret sig i at gro mellem fliserne, så har denne staude det med at gøre det samme.  

campanula

Den hopper gerne ud fra sit fine bed og udvælger i stedet for en smal revne med sand.

Ovenikøbet hopper den i saltet flisesand og udvikler sig der til en stor plante, fyldt med blomster.
Ja, jeg havde ikke plantet den der, under stolen og lidt i vejen for at komme ind og ud ad alpehytten – men jeg kunne ikke nænne at fjerne den.

Måske gør jeg det, når den er afblomstret og så ser vi hvor den dukker op til næste år.

Krybeklokken elsker fuld sol eller let skygge og er god til stenbede og krukker.


Ny Clematis (Clematis Delphine)

clematis delphine garden of york

Egentlig er den ikke ny, den har bare ikke blomstret før nu. Jeg købte den på Clematisplante-skolen F.M. Westphal i Tyskland i 2019.
Det tager ofte en del år inden en Clematis tager rigtig fat, så man skal væbne sig med tålmodighed.
Jeg må indrømme, at jeg ikke er særlig vild med at skulle vente i så lang tid, inden en plante blomstrer (jeg var nok ikke rigtig klar over, at det kunne tage så lang tid med Clematis – men nu er den i gang og jeg er selvfølgelig glad for den).

clematis delphine garden of york

Krukke miljøer

Jeg har sammensat et par nye krukke samlinger i år 😀

Foto Mamis hjørne – I krukken til højre kommer den blå ballonklokke blomst. (Foto forneden)

Den har overvintret endnu en gang, uden at være dækket til eller fået anden omsorg.
Min mor var vildt glad for denne dejlige klokkeblomst. Den kom trolig år efter år og da jeg Kristi Himmelfart så, at den var på vej igen, tog jeg også denne krukke med til Århus.

Ballonklokken har jeg i forvejen et andet sted i haven, men denne her vil jeg skatte ekstra meget ❤.


Fingerbøl

fingerbøl

Afslutningsvis vil jeg dele glæden over fingerbøllens indtog i vores have.
Efter at have hentet fingerbøl planter hos min svigermor, Vera, i flere år har de endelig etableret sig i min have.

Hos Vera er de overalt og det ser så smukt ud, og nu kan jeg også spotte de lodne blade rundt omkring i haven – jeg siger: ”Velkommen til 😀”

Sjovt nok, har de især bosat sig i krukke højbede og de runde rusten stål indramninger. Måske de er glad for faste rammer omkring sig? Eller de kan lide at mænge sig tæt med andre planter? Indtil nu har de ikke fortrængt de tidligere beboere, men deles fint om pladsen.


Jeg ønsker jer alle en dejlig sommer med masser af haveglæder 😄
Jeg ser frem til et besøg på Floriade i Holland, som jeg selvfølgelig fortæller om næste gang jeg fortæller om Garden of York

Kærlige hilsen
Patricia

Patricia York , garden of york

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *