I påskens tegn

Påske

De søde påskeharer fik vi sidste år. De er lavet af mine svigerforældre, som har bygget en hel hær af påskeharer, for at fordele dem rundt omkring i nabolaget og den nærmeste familie. Vi er meget glade for at byde vores påskeharer velkommen til endnu en påske, som forhåbentlig har masser af solskin til os.

Påske er for mange ensbetydende med familiebesøg. I min familie har det været på samme måde og nu må vi endda være 10 personer udendørs – og måske ser det endnu bedre ud efter påskedagene 😃

I min barndom har jeg altid set frem til at samle påskeæg i haven. Denne tyske tradition har fulgt os hele mit liv (jeg er jo af halvtysk afstemning) og jeg er sikker på, at min mor også vil gemme chokoladeæg i år. Ofte glemte hun et par gemmesteder, og så dukkede der et halvsmeltet æg eller en chokolade mariehøne op her og der i løbet af sommeren.

I mit voksne liv har vi ofte været på skiferie i påsken og selv der fandtes der påskeharer, der gemte påskeæg midt på pisten.


Vi skulle også have været på påskeskiferie i dejlige Serfaus i år. Men det måtte vi desværre aflyse

😥


Bambus i stedet for kirsebær laurbær

Ja, vores laurbærhegn til de nye naboer har forvandlet sig til et bambushegn. Jeg har ofte tænkt, at hvis jeg skulle starte en ny have, så ville jeg vælge bambus som hegn på en del af haven. Bambus er smuk og giver haven et eksotisk præg, og så lyder det så dejligt, når de rusker i vinden. Bambus er ganske tæt og den sort vi har valgt, er stedsegrøn.

I Kina anses bambus som værende en lykkebringende plante.

Nu får vi 11 m lykke  🤗

Det må være nok til både naboen og os.
Desuden kaldes bambusplanten for et symbol for anstændighed og tilpasningsevne. Måske var der færre nabostridigheder, hvis der var flere bambushegn 🤔

Mange vil måske tænke:

Bambus – det spreder sig da helt vildt med dens aggressive rodskud.

Vi havde selv bambus to steder i haven, da vi købte huset, og de havde dannet mange rodskud.


Vil du læse mere om Wellborn Africa sorterne, så klik her.

Vores bambus døde dog i den store bambusdød i 2007.
Den hærgede en stor del af landet og efterlod en betonagtig masse, som krævede store armmuskler at fjerne. Men væk kom de. Bambusrødder er heldigvis ikke så dybe.
I dag findes der nye bambussorter, som opfører sig helt anderledes.

Bambusserie uden rodskud

Det er især bambusserien fra Wellborn African som ikke behøver en rodspærring og som samtidig er robuste og hårdføre overfor sygdomme.
Vi har valgt sorten Maasai og bestilt dem så høje som muligt, helst 1.75 m. Alternativt bliver det Deep Forrest. Nu er jeg spændt på, hvad havecenteret kan få hjem. Maasai kan bliver 3 – 3,5 m høj.
Der er nemlig ekstra rift om planter i år og den del planter er allerede udsolgt og kan først fås til efteråret eller næste år. Jeg krydser fingre.

Bambusianere

Brian og mig er blevet ”bambusianere”.

Det startede med undertøj, som er superblødt og det behøver ikke vaskes ved 60 grader, da bambus er antibakteriel.
Sidste år fik vi bambus sommerdyner, som er superlækre og naturlig svedabsorberende. I vinters supplerede vi så med lagner og jeg investerede også i en vinter bambusdyne. 😍


Nu mangler vi bare sengetøj, men der er ikke meget på markedet endnu.

Bambus er et af de hurtigt voksende træer i verden og når den høstes, dør planten ikke, men gror bare op igen.

Nu har jeg ikke tænkt mig at skære vores bambus ned for at forarbejde det til noget andet, men en enkelt i ny og næ kan sagtens skæres af, hvis jeg får brug for en ekstra støttepæl i haven


Overvintring i drivhus

I november 2020 besluttede jeg, at prøve at lade flere planter, der ikke tåler frost, overvintre i det nye drivhus. Først gik jeg i gang med at ”fore” det med bobleplast. Selvom det kun er 5 m2, så kræver det mange meter bobleplast. Da jeg havde sat den første rulle op, fandt jeg også ud af, at jeg havde købt det forkerte. Det var for tyndt og ville ikke hjælpe ret meget

🤔


Jeg fandt frem til, at jeg heller ikke havde behov for, at hele drivhuset skulle være frostfrit.

Svigermors tip

Svigermors tip var styropor rundt om den sektion, hvor planterne stod på paller.
Det havde virket ved hende.

Jeg kom i tanker om, at vi havde flere plader liggende på loftet. Suppleret med et par nyindkøb, fik jeg nok til at afgrænse et tilpas stort område i drivhuset. Oveni købet kunne jeg ”skabe et tag hen over en del af planterne.  
Hvis det, mod forventning, skulle fryse mere end et par grader, ville jeg stille stearinlys ind om natten.

Udvalgte planter

De udvalgte planter var især pelargonier og krydderurter. Jeg har nogle specielle duftpelargonier, som man ikke bare kan købe på ny i almindelige havecentre.


Især mine citrus, myg afvisende pelargonier vil jeg ikke undvære.
De andre år er de blevet klippet ned og stillet på loftet, hvilket gik o.k. Men flere døde om foråret, fordi jeg blev overrasket af frosten i tilvænningsperioden.
I sæsonen bor de under soveværelsesvinduet, for at holde myggene væk.

Planteværn mod myg

Jeg indrømmer, at ikke alle myg ved, at de ikke kan lide duften, men vi er generelt ikke plaget meget af vildfarne aggressive nattemyg.
Myg er desværre ret glade for mig.

Mit blod må være noget helt særligt, for de finder gerne vej til et stykke bar hud. Det må være et internationalt lækkert blod. Jeg får nemlig altid vildt mange myggestik, når vi er ude at rejse – og Brian får næsten ingen.

Hvis han gør, så klør de ikke.

Det er ikke altid positivt, at være sød.

Megakold vinter

Tja, naturen ville det anderledes. Det blev en rigtig kold vinter med dybe frostgrader. I starten stillede vi en flagermuslygte ind i drivhuset om natten. Det holdt det varmt nok, men sugede utrolig meget petroleum.

Da det blev endnu koldere, gik vi over til at bruge vores infrarøde terrassevarmer om natten. Den bruger heldigvis ikke meget strøm og de fleste planter overlevede også ved minus 10 grader.  Deriblandt det yndige nektarintræ, som er gået tidlig i blomst i år; sikkert pga. den kærlige varmepleje den har haft

😍


Min debut som bi

Nektarin træ i blomst

Mandag den 15.3 gik jeg intetanende ind i drivhuset, for at inspicere de overvintrende planter. Hvad ser jeg? Det lille nektarintræ, som jeg købte i efteråret, er sprunget ud Ja, jeg blev med det samme total ”forelsket” i det lille træ. 😍
Det er fyldt med lyserøde blomsterknopper 🌺🌺 Helt fantastisk! Da den første eufori havde lagt sig, tænkte jeg med det samme på bestøvningen. Hvordan skal det ske nu? Der er ikke ret mange bier endnu og da slet ikke inde i drivhuset, der endnu ikke kan stå med åben dør for at invitere dem indenfor. Jeg prøvede at fange en bi og sætte den ind i drivhuset, men det lykkedes ikke. Desuden er det jo ikke sikkert, at lige netop den bi ville elske nektarinblomster.

Se en lille film om min debtut som bi

Kickstart

I stedet for, har det kickstartet min bi debut. Brian foreslog, at jeg skulle prøve at flyve omkring, men det har jeg ikke givet mig i kast med. Jeg tænker, at vores drivhus ikke er stort nok til sådanne store armsving…
Jeg valgte en mere kedelig vej, nemlig penslen. Jeg har ”penslet” et par gange og vil løbende udvide mit kunstværk i trit med, at flere af de yndige blomster falbyder deres pollen.
Faktisk besluttede jeg allerede sidste sommer, at jeg i år ville lege bi, når de nye søjlefrugttræer blomstrer. Der kom ikke mange frugter sidste år, selvom der var en del blomster. Jeg ved selvfølgelig ikke, om det var den sene frost sidste forår, der ødelagde blomsterne, men det kan lige så godt have været for få sultne bier.
I går (21.3), søndag, var der så fin solskin, at jeg åbnede drivhuset i et par timer.

En enkelt bi kom indenfor, men den ænsede ikke mine yndige nektarinblomster, selvom næsten alle blomster var åbne. Jeg ”malede” derfor endnu en gang og håber på det bedste.

Mange insektplanter

Selvom vi har rigtig mange insektplanter i haven, kan vi tydeligt se, at der bliver færre insekter fra år til år. Det er ret skræmmende.
I år vil vi derfor så og plante endnu mere til gavn for især de uundværlige bestøver insekter, bier, humlebier, svirrefluer m.m. 
Hvilke insektprojekter vi udfører, vil jeg fortælle om næste gang, da det endnu er for tidligt i sæsonen til at starte dem.
Du kan læse mere om vores insektvenlige planter på vores hjemmeside, House of York.


Frø såning og take away

Jeg har fået købt de fleste frø og mange er allerede kommet i priklejord. I løbet af vinteren har jeg samlet på plastemballage på frugt og take away bakker.
Jeg vedgår gerne, at det blev til mere take away i det sidste år end det plejer. Det skyldes til dels de lukkede restauranter, som vi kan støtte med at bestille take away. Men det skyldes også vores hyppigere opstået manglende lyst til at lave mad. Corona relateret dovenskabs syndrom. Da Brian og mig spiser fiskevegansk hjemme, er udvalget ikke stå stort, og derfor er der en del gengangere blandt emballagen 🙂

Se en lille video om mine take away bakker


Hvorom alting er, så har jeg fået gratis priklebakker i genbrugens tegn. En del endda med gennemsigtige låg til, og det er jo ganske dejligt.

Frø på vej

Frøbakkerne står nu i vindueskarmen og bortset fra et par frøposer, der ikke er kommet endnu, har jeg sået alt det, der skal forspire indendørs. Jeg køber gerne frø ved Solsikken, som udelukkende sælger økologiske frø og så supplerer jeg bl.a. med frø fra min arbejdsplads, Moesgård Havecenter.
Jeg købte også frø ved Vivara, men de er ikke kommet endnu. Bekræftelsen sagde 2-3 hverdage. Efter en uge spurgte jeg efter dem og svaret var: “De bliver sendt med post, det kan tage op til 3 uger” 😕

Jeg såede de første frø onsdag 17.3 og kun 4 dage senere er mange allerede brudt igennem jordoverfladen.
Det går så hurtigt i starten 🤗 og så skal man være så tålmodig … 🤨

Tomatfrø

Jeg er især spændt på de tomatfrø, jeg har samlet fra sidste år. De var lidt klistrede, og de var derfor lidt genstridige, da jeg prøvede at løsne dem fra køkkenrullepapiret.
Sidste år fik jeg planter af vores naboer, som har dyrket tomater i mange år, som vi også har nydt godt af Det er fra deres planter jeg har taget frø, da vores første tomatsæson ikke gik så godt. Tomaterne blev meget ranglede og dannede ikke mange frugter. Nu har jeg hentet tomatlekture hjem, der måske kan fortælle mig, hvad jeg gjorde forkert sidste år.

Efter en prøvesmagning udvalgte Brian og mig fire sorter (minitomater) fra naboen, og jeg har suppleret med nyindkøbte blommetomatfrø.

Vi må da i det mindste have en anden tomatplante end naboen.


Dahlia eksperiment

Ligesom de milde vintre havde inspireret til at overvintre planter i drivhuset, så havde jeg også planlagt, at lade Dahliaknoldene ligge i jorden vinteren over.
Dahliaplanten visner hen efter den første frost og knoldene kan normalt ikke overvintre i jorden. Det er et stort arbejde, at grave knoldene op – lade dem ligge til tørre og så pakke dem ind i avispapir og lægge dem et frostfrit sted vinteren over. Selvom du prøver at gøre det efter alle kunstens regler, så er der altid nogle knolde, der rådner. Om foråret, når den sidste frost har været der, skal de så graves ned igen.

I flere år havde jeg leget med tanken om at lade knoldene blive i jorden og så bare dække den ekstra godt til, for at holde den frostfri.

Havebesøg

På et havebesøg ved Ribe sidste sommer, fortalte haveejeren, at hun i flere år havde dækket jorden til med isoleringsmåtter og de fleste havde overlevet. Så sidste efterår skulle prøven stå i det nye Dahliabed.

Jeg klippede planterne ned, klippede plantermaterialet i mindre stykker og fordelte det henover Dahliabedet. Vi supplerede med halmmåtter.

Da det lige så meget er fugten i jorden, der får knoldene til at rådne, som det er frosten, der ødelægger dem, foreslog Brian at lægge plast henover bedet.

 Ja, som du ved, var vinteren usædvanlig kold, så chancerne for at vores eksperiment er lykkedes, er ikke så stor. Der går desværre lang tid inden vi ved det med vished. Lidt håb er der endnu. Men sandsynligheden er ikke stor.
Hvad gør vi så?

Jeg kan ikke have et tomt Dahliabed.


Det tog mig ikke lang tid, at løse problemet:
For en sikkerheds skyld har jeg købt nye Dahliaknolde😊 Faktisk må jeg hellere købe et par mere endnu, så hele bedet helt sikkert bliver fyldt. De nye knolde vil jeg ”forspire” i krukker og så se tiden an.


Er jeg heldig, bliver der ekstra mange Dahliablomster i år 🌸
Finder jeg ikke nok sneglefri plads i haven, må jeg give dem væk.


Højbed

Højbed af lærketræ

Sidste år lavede Brian også nye højbede af dansk lærketræ. Vi fyldte dem op efter alle kunstens regler. Det nederste lag med træstubbe og tykke trægrene. Derefter tyndere grene og løv og til sidste økologisk højbeds muld.

Det bevirker, at jorden er velgødet i længere tid, og gør det lidt billigere, da man ikke skal hælde så meget højbeds muld i. Det betyder dog samtidig, at jorden falder sammen og det er gået så hurtigt, at vi allerede skal supplere med en hel del mere jord.


Så, ja; det blev billigere sidste år, men vi har egentlig bare fordelt omkostningen over flere år.


Vores højbeds produktivitet skal også øges i år. Sidste år kom vi sent i gang og jeg fik bl.a. nogle kålplanter fra havecentret, som jeg satte i. De groede og groede og groede og fyldte alt for meget, uden at give megen afkast.
I år skal det være pluksalat, persille, selleripersille, sennepssalat, ærter, gulerødder, radiser, forårsløg, spiselige hornvioler, appelsintagetes, anisop, timian, purløg m.m.  

Jeg bliver allerede helt lækkersulten 🤩


Sådan tilmelder du dig

Har du lyst til at læse mit næste indlæg?
P.g.a. FB´s algorytmer er det langt fra sikkert, at du ser når jeg poster en besked om mit næste indlæg på FB. Ved at tilmelde dig, kan du i stedet for få det direkte ind i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Jeg ved, at der er flere, der har haft lidt udfordringer med at tilmelde sig, derfor får du denne anvisning:

Skærmbillede Patricia´s blog

Du kan tilmelde dig på forsiden af min blog, øverst i højre side.

 • Tast din mail ind og tryk på ”tilmeld”.
 • Der popper et felt op, hvor du skal krydse nogle billeder af, for at sikre at du ikke er en robot.
 • Du får tilsendte en mail fra follow.it, som er det system jeg bruger (Tjek dit spam filter).
 • Bekræft mailen, ved at trykke på subscribe og du burde være tilmeldt. 😊

  Lykkes det ikke, kan du altid sende mig en mail på patricia@houseofyork.dk og jeg vil hjælpe dig.

Sammen med mine krokus og bier vil jeg ønske dig en rigtig god påske

Patricia C. York


2 thoughts on “I påskens tegn

 1. Kære Patricia
  1000 tak for blomsterhilsenen. Både Arne og jeg faldt fuldstændig for harerne, søde og sjove.
  Nektarintræet har vel nok smukke blomster, og godt at du gider lave “bijob”, når vi desværre mangler så mange “biarbejdere”…. Pøj pøj med træet!!
  Glæder mig også til at følge dit dahlia projekt. Jeg elsker også dahlia. De er fantastisk smukke og så mangeartede i form og farver,
  og så var lammet i krokus virkelig nuttet 🙂
  Jeg ønsker dig og Brian en godt påske, som vi tilbringer i campingvogn, dels ved Vejle fjord, dels på Sydfyn og Svanninge bakker
  Kh. Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *