Den blå bølge

forhave med foraarsblomster

Den første blå bølge er over os. Næsten hele forhaven er belagt med et tæppe af blå snepryd blomster. Hvert år bliver vi fortryllet på ny og i år har den allerede varet længe p. g. a. de kolde temperaturer vi har haft i april.

Men det er først i år jeg for alvor har lagt mærke til de mange bier, der flyver fra blomst til blomst. Jeg var lidt smådeprimeret forleden dag, da hele vaccinationsprogrammet blev forsinket igen.

Jeg trænger sådan til at komme ud at rejse – ud af landet … bare en weekend til Tyskland vil hjælpe … Jeg har ofte billeder og flash backs fra forskellige steder jeg har besøgt på nethinden og vil bare så gerne afsted. Længes efter at planlægge og savner forventningens glæde 😔

Bi terapi

I stedet for gik jeg ud i haven for at tage et ”blåt” foto. Jeg knælede ned foran sneprydhavet, og der blev jeg tilskuer til det smukkeste sum sum kor, mellem de små blomster. Jeg sad der i et stykke tid – bare sad og lyttede samtidig med, at øjnene fulgte de små biers færden. Det beroligede mit indre jeg, og med et var de dårlige tanker forsvundet ud i den blå luft.


Flere blå bølger

perlehyacint

Den næste blå bølge er allerede synlig. De blå perlehyacinter er klar til at tage over, om end de dækker et mindre areal.

Også den tredje blå bølge er på vej.  Forglemmigej (Myosoti) med deres bittesmå blomster dukker op rundt omkring i hele haven.
Jeg reducerer dem hvert år, for ellers ville de overtage alt. Med deres kraftige bladvækst, der især udvikles efter afblomstringen, kvæler de alt omkring sig og derfor får de kun lov til at blive stående på udvalgte steder. Sidst på sæsonen bliver bladene hvidlige og grimme at se på og derfor klipper jeg dem af hen i august måned.

forglemmigej, Patricia York
Forglemmigej

Men lige nu glæder jeg mig til at nyde deres kunstfærdige blå blomster.


11 m lykke

De 11 m bambus lykke er nøje udvalgt i Moesgård Havecenter og fragtet hjem til naboens have.

Det blev desværre ikke Maasai bambus og det er Brian lidt ked af, fordi det lyder så sejt.

Han havde allerede planlagt at placere en figur af en Maasai kriger, der skulle titte frem under bladene.

Vores bambus hedder i stedet for Vinterjoy. Bambusmanden syntes ikke, at hans Maasai bambus var pæne nok og ville ikke sælge dem.

Udvalget hos Moesgård Havecenter


Det er vanskeligt at se forskel, så jeg foreslog at vi bare kan kalde dem Maasai alligevel.

Har vi først fjernet alle mærkater, er der ingen der kan se det 😉 medmindre man er bambushaj.

Det blev til 16 stk. afrikansk bambus på ca. 1,50 m.

De indledende manøvre, med at grave halvdelen af renden fik vi klaret torsdag 15.4. sammen med naboerne. Lørdag 17.4. fik vi færdigplantet alle bambus.

Nu svajer de yndigt i vinden og alle 4 synes vi, at det ser smukt ud 🤗🤗🤗🤗


Aftenterrasse får sol igen

Vi fik også lov til at fjerne den del af naboens træ, som skyggede på vores runde aftenterrasse. Det er længe siden vi anlagde terrassen på vestsiden af huset og der var super aftensol, som vi udnyttede meget.

En dag plantede naboen et træ

En dag plantede den tidligere nabo et træ en meter fra skæl foran terrassen. Jeg udtrykte min bekymring for træets evt. kommende skygge effekt. Naboen forsikrede mig, at træet ikke ville blive mere end 2 meter høj og dermed ikke ville genere os.
Det viste sig at være helt forkert. Træet voksede sig stort og det endte med, at vi ikke længere havde sol på vores terrasse.

Naboen ”forstod” ikke problemet og vi brugte ikke længere terrassen om aftenen …

Men i år bliver det anderledes. Tak for det !


Bonus planter

hegn

Da vi første gang var i Havecentret ang. vores bambus eventyr røg der også et par andre planter med hjem. Bl.a. to store Thuja planter.

I vinterhalvåret har jeg ofte været træt af at se på det grimme hegn til huset ovenfor, og endelig har vi gjort noget ved det.

hegn med Thuja, Patricia York

Buksbom kuglen er blevet til en smal sag, der vil se ret afpillet ud i år. Men allerede næste sæson forventer jeg, at den stort set er grøn igen.
Så kan den vokse sig til en høj søjle i stedet for – måske med en kunstfærdig afslutning.

I mellemtiden har vi også placeret et spejl over busksbom planten 😄


Buksbom trone

For et par år siden klippede jeg en kæmpestor buksbom busk til en buksbomtrone. Inspirationen fik jeg på Bundesgartenshow i Berlin. Jeg håber virkelig at vi kan komme på en af de store haveudstillinger i Tyskland i år.  

Jeg bliver så glad af at gå rundt blandt alt det haveliv

Vi kommer altid hjem med vildt mange ideer 😀
Allerede efter et år var de bare steder fyldt med saftige grønne blade. Det går virkeligt hurtigt.

Vi har udviklet tronen til en rigtig siddeplads, som Brian har sat i planten.
Nu lejer vi med tanken om en dag, at placere en stor, siddende Thai Buddha på tronen.
Det er dog ikke så nemt at få fat i en vinterhårdfør stor skulptur, men måske lykkes det en dag.

buksbom busk
Buskbom trone Berlin
buksbom trone, Patricia York

Buddhasamling

Vi har allerede en lille Buddha samling indenfor og en enkelt udenfor.

De sidste Buddhamasker har vi hentet hjem fra vores rejse til Cambodia i 2015, hvor vi handlede os frem til en god pris på markedet i Siam Riep.

Nu vogter den store Buddha maske vores indgangsparti og spreder sin positive energi på alle, der kommer ind 😃Velkommen

Buddhamaske, patricia york

Nusseplanten

Vi fik endnu en bonusplante med hjem, der længe har stået på vores ønskeliste. En blød silkefyr/tårefyr med lange bløde nåle.

Når jeg går forbi en silkefyr kan jeg ikke lade være med at røre ved dens bløde lange nåle.

Brian og mig stod og nussede lidt med en flok små lækre silkefyrtræer i havecentret og talte igen om, at det kunne være dejligt med sådan en.

Men da de bliver ret store syntes vi ikke at vi kunne have den i haven.

Jeg spurgte alligevel om den egentlig kunne trives i en krukke og fik at vide at det var muligt. Vi kiggede kort på hinanden og blev hurtig enig om, at det måtte vi prøve 😄😃

Nu bliver den en del af vores nye krukke tableau på sydterrrassen. En placering der gør, at vi nemt kan stoppe of for at nusse med den.


Insektbed lands indkørslen

Vi har gjort klar til at så vilde blomster langs den ene side i indkørslen. På højre side er der plantet krybene timian, som vrimler med bier når de lilla blomster dækker hele siden.

Midterstriben startede vi med at overlade til sig selv sidste sommer. Der kom en del kløver og andre vilde blomster, men lige nu er den mest et stort blødt mostæppe. Det bliver spændene at se, hvordan det udvikler sig i år.

På venstre sider har vi nu fjernet al græs, eller rettere Brian har fjernet græstørvene. Rusket dem fri for jord og bogstaveligt trukket regnormene ud af tørvene, hvis de ikke frivilligt ”hoppede” ud.

De skal ikke på komposten, men gøre gavn her.Vilde engblomster

Derefter plantede vi vintergækker, som jeg havde taget op fra andre steder i haven, hvor de havde klumpet sig sammen. Dermed har vi allerede guf til insekterne fra begyndelsen af året.

Snart sår vi vilde blomsterfrø, der skal blomstre resten af året – forhåbentlig.
I år er der et stort udvalg af blandede engblomster som du kan købe rundt omkring. Nogle blandinger har mest fokus på sommerfugle, andre på bier eller svirrefluer.

Alle insekter er vigtige, ikke mindst for fuglene. Men især bierne og svirrefluer er essentielle for at bestøve frugttræer og bærbuske, m.m.


Uden bier ingen mad, så enkelt er det.


Mange insektplanter i haven

Vi har i forvejen mange insektplanter i haven, men ikke virkelig vilde blomster. Jeg er spændt på at se, hvilke nye insekter og sommerfugle der dukker op denne sommer. Jeg kunne især tænke mig mange flere sommerfugle. Der er simpelthen så smukke og får altid smilet frem, når de svæver rundt omkring en 😃

Der er blevet alt for få sommerfugle i løbet af de sidste år. 😥

Jeg fulgte med i udsendelserne om Hjørring kommune, der sidste år gik i gang med at lave en mere ”vild” kommune.

Det går især ud på at omdanne en masse offentlige græsplæner og græsarealer omkring virksomheder til mere vilde blomstermarker.
Samtidig er der også en bevægelse i gang med at motivere private, til at omdanne en del af de mange mange mange græsplæner til et mekka for insekter.

Jeg håber at der er rigtig mange der i år vil donere en del af deres græsplæne eller et andet område i deres have til at så vilde engblomster. På den måde kan vi være med til at stoppe den massive tilbagegang af insekterne og øge biodiversiteten omkring os.


Hvid julestjerne

Jeg købte en stor hvid julestjerne i december 2020 og den trives stadig på bedste vis i stuen. Den bliver ved med at danne hvide blade.

Det er faktisk lidt fascinerende at se, hvor hurtigt de grønne topblade farves hvide. Den har også blomstret med små gule frugter med lange støvdragere (ikke noget særligt).

Nu vil jeg se om jeg kan holde liv i den hele sommeren og vil prøve at sætte den udenfor senere. Julestjernen står i fuld sol og viser tydeligt, når den er tørstig – faktisk drikker den som en svamp.

Julestjerne fra Guatemala


Julestjernen kommer oprindeligt fra Mexico, men jeg lagde især mærke til den i Guatemala, hvor jeg ændrede mit syn på julestjernen.

julestjerne fra guatemala, patricia york

Indtil da ville jeg ikke have den røde julestjerne i mit hjem, hvilket ikke altid var lige nemt at undgå, fordi jeg har fødselsdag i december måned. Jeg er heller ikke så vild med den røde farver, undtagen når det gælder blomster.
Men denne hvide julestjerne er rigtig fin og nu må jeg se, hvor længe jeg kan holde liv i den.


Klippe roser

klippe roser, patricia york
Camille Pissaro
Roser er mine yndlingsblomster 🥰

Jeg har klippet de sidste roser i weekenden. Roseneksperten fra Rosenposten havde sendt sit nyhedsbrev og skrevet, at de startede med at klippe i uge 12. Men da jeg hørte om de mange dage med nattefrost der var på vej, så ventede jeg et par uger.

Sidste år klippede jeg før tid for første gang, fordi Rosenposten mente at nu kom der ikke mere alvorlig frost, der kunne skade roserne. Der havde stort set ikke været frost hele vinteren, men hen i april kom der en sen frostperiode. Det førte til, at jeg for første gang har haft frostskader på et par af mine roser.

Desværre også min yndlingsrose. Det skal ikke ske igen.

Hvornår klipper man roser?

Der er forskellige huskeregler.

  • Nogle sværger til efter Dronningens fødselsdag (16. april)
  • Andre siger, når de gule Forsythia blomstrer. For det meste blomstrer de i april, men nogle gange allerede i marts.
  • Min mor siger altid efter “Eisheiligen”, som er et gammel tysk vejrfænomen, der i Nordtyskland ligger fra 11 – 13. maj. Der siges, at der ofte kan komme en sidste kuldebølge i de dage.

Der er et vældigt stort spring mellem reglerne og jeg lader mit indre rosenur bestemme hvornår det er bedst. Det er også min egen rosenfornemmelse, der afgør hvor meget jeg klipper roserne ned fra det ene år til det andet.

Det er ikke for at hænge Rosenposten ud, som er mit favoritsted til at købe roser. De forrige år har det altid passet med deres nyhedsbrev. Desuden har de en super hjemmeside. (Rosenposten) Her kan du søge på højde, farve, formål m.m. og dermed finde frem til en rose, der passer nøjagtig til den plet i haven, hvor den skal gro.

Tager du derud i juni måned kan du se mange af roserne i blomst i den tilhørende rosenhave.


Klippe lavendel

Lavendel klippes gerne på samme tid som roser. Det er kun nødvendigt at klippe lavendel, hvis du synes at de er blevet for store og for ranglede.

Du skal dog passe på, at du ikke skærer dem for langt nede. Der skal helst stadig være grønt tilbage på stænglen. Jeg har formået at slå et par stykker ihjel, fordi jeg har klippet for langt nede.


Det er et intensivt duftbombardement at klippe lavendel og hænderne dufter i lang tid.

Anden blomstring

Du kan også klippe dine lavendel lige efter blomstringen – så kan du være heldig, at de blomstrer igen samme år. Det gælder langt fra alle sorter, men det er lykkedes mig med nogle bestemte. Jeg tror, jeg har 4 – 5 forskellige lavendel, bl. a. også lyserøde og hvide. Jeg ved dog desværre ikke hvad sorten hedder, som er bedst til at blomstre igen.

Forresten elsker humlebier og andre insekter lavendel 😀

lavendel klipning, patricia york

Rhododendron

En vinterdag i april (5.4) besøgte vi Rhododendron Haven i Tørring på vejen hjem fra Aabenraa.

De har et kæmpe udvalg i Rhododendron og Azalea og jeg syntes vi ”manglede” et par lave Rhododendron til et skyggested i haven.

Hvorfor nøjes med et lille udvalg, når man har andre muligheder, ved at besøge special planteskoler. 😉

Var ikke for rhododendron i starten

I de første år i denne have, var jeg ikke meget for rhododendron, fordi det kræver, at du skifter jorden ud med sphagnum.

Meeen efter at have beundret dem i andres haver i flere år var jeg mør. De er simpelthen geniale til skyggefulde steder i haven.

vintervejr i april

Er de først plantet, er de meget nemme at have med at gøre.

Desuden er de stedsegrønne med saftige grønne blade, der gør tilværelsen grønnere i den lange vintertid.

Tænk sig at kunne blomstre så smukt uden sol. Det er da ret enestående.

hvid rhododendron, patricia york

Da vi kom til Rhododendron Haven (se mere her), en halv time inden lukketid, var vi de eneste kunder. Det var også ret dårligt vejr, da sneen nu var slået over i regn/slud.

Heldigvis står alle deres planter til salg under åbent tag, så vi kunne gå en runde uden at blive særlig våde.

Der er super god service derude og de tjekker alle planter inden de sælges 🤙

Vi fik også et par fine historier med hjem om deres rhododendron planter 😀

Planterne er kommet i jorden og nu glæder vi os til at se dem blomstre. 


blommetrae i blomst, patricia york

Tilmelding til min blog

Har du lyst til at læse mit næste indlæg?
P.g.a. FB´s algorytmer er det langt fra sikkert, at du ser når jeg poster en besked om mit næste indlæg på FB. Ved at tilmelde dig, kan du i stedet for få det direkte ind i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Her er en kort anvisning til hvordan du gør:

Skærmbillede Patricia´s blog

Du kan tilmelde dig på forsiden af min blog, øverst i højre side.

  • Tast din mail ind og tryk på ”tilmeld”.
  • Der popper et felt op, hvor du skal krydse nogle billeder af, for at sikre at du ikke er en robot.
  • Du får tilsendte en mail fra follow.it, som er det system jeg bruger (Tjek dit spam filter).
  • Bekræft mailen, ved at trykke på subscribe og du burde være tilmeldt. 😊

    Lykkes det ikke, kan du altid sende mig en mail på patricia@houseofyork.dk og jeg vil hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *